Toggle Navigation

 

File kikiriki

Ukoliko želite da izvadite meso ili povrće iz supe ili safta u kojem se meso dinstalo, a da tečnost ostane u posudi kako bi je iskoristili za sos ili preliv, to ćete najbolje uraditi velikom rupičastom kašikom – tzv. francuskom kašikom.

Priprema

Kikiriki propržiti na ulju, izvaditi ga francuskom kašikom i na istom ulju propržiti svinjski file isečen na kocke, posoliti i pobiberiti. Izvaditi file i u tiganj staviti sitno sečenu ljutu papriku i praziluk isečen na kolutove. Kratko propržiti, a potom vratiti kikiriki i meso. Gustin razmutiti u malo vode, dodati sitno isečen beli luk, soja sos, đumbir, vino i začine, promešati i preliti meso. Jelo ostaviti da još malo kuva. Servirati uz bareni pirinač.
Ovaj obrok se zbog povećanog sadržaja masti i natrijuma ne preporučuje osobama sa kardiovaskularnim oboljenjima odnosno svima koji boluju od visokog krvnog pritiska, povišenih vrednosti masnoća u krvi i dijabetesa.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 710 kcal

Natrijum - 1290 mg

Masti - 35 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 97 mg

Belančevine - 46 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 355 kcal

Natrijum - 645 mg

Masti - 17.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 48.5 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 300 g praziluka
    • 150 g kikirikija (neprženog)
    • 1 ljuta papricica
    • 3 kašike ulja
    • 3 kašike gustina
    • 3 kašike soja sosa
    • 2 cena belog luka
    • đumbir
    • 100 ml belog vina
    • so
    • biber
    • 400 g barenog pirinča