Toggle Navigation

 

Tost sa pršutom

Prilikom pripremanja jaja na oko, prvo se pažljivo razbiju sva jaja a potom se sipaju u ne previše zagrejanu masnoću u tiganju i prže na umereno jakoj vatri. Najbolje je soliti samo belance, kako na žumancu ne bi ostale tamno obojene fleke. Prže se dok belanca potpuno ne očvrsnu, ali ne smeju da potamne.

Priprema

Tost poređati u tepsiju, posuti polovinom rendanog trapista i preko svakog staviti po list pršute.

Rasporediti preostali trapist i zapeći u zagrejanoj rerni na 200*C oko 10 minuta.

U tiganju na zagrejanom ulju ispeći jaja na oko.

Pečeni tost servirati na tanjir, preko njega staviti pripremljeno jaje na oko i ukrasiti čeri paradajzom.

Uz doručak poslužiti čašu jogurta.

 

Jaja, trapist i pršuta su namirnice bogate kako ukupnim masnoćama, tako i holesterolom. Jedna porcija ovog obroka sadrži oko 80% dnevno dozvoljene količine holesterola.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 395 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 890 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 236 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 197.5 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 445 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 118 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 8 kriški tosta
    • 160 g pršute
    • 4 jaja
    • 1 kašika ulja
    • 80 g rendanog trapista
    • 200 g čeri paradajza
    • 800 ml jogurta od obranog mleka