Toggle Navigation

 

Ljuti melizano namaz

Plavi patlidžan (franc. obergine) je plod čije je sočno i nežno meso specifično pikantnog ukusa. U kombinaciji sa ostalim povrćem i začinima predstavlja pravi kulinarski specijalitet. Posebno se ceni pečen i samleven sa raznovrsnim dodacima kao pire, kada više nalikuje mesnoj pašteti.

Plativoo
Priprema

Patlidžan i papriku sitno samleti, staviti u dublju posudu i dodati: švapski sir, kiselu pavlaku, kiselo mleko (oceđeno od tečnosti), senf, sok od limuna, maslinovo ulje, majonez, sitno iseckan peršun i beli luk.

Promešati sve sastojke, posoliti, pobiberiti i ostaviti u frižideru.

Namaz od patlidžana i pečene paprike poslužiti kao doručak uz napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 342 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 137.5 kcal

Natrijum - 171 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 4.5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g pečenog plavog patlidžana
    • 200 g pečene crvene paprike
    • 100 g švapskog sira
    • 100 g kisele pavlake
    • 100 g kiselog mleka
    • 1 kašicica senfa
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 50 g majoneza
    • 5 cena belog luka
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • sok od 1 limuna