Toggle Navigation

 

Ljutkast doručak

Za oštar, ljut i jedak miris i ukus rena zaslužno je sumporno jedinjenje alil izotiocianat koje se oslobođa tek nakon što se koren rena narenda ili iseče. U usitnjen ren se odmah dodaje limunov sok ili sirće koji usporavaju enzimski proces oslobađanja sumpornog jedinjenja, pa se dobija ren blagog ukusa.

Priprema

Narendati mladi sir i servirati na tanjir sa pršutom.

Ajvar, ren i papriku konkase iseckanu sjediniti i rasporediti preko sira i šunke.

Doručak poslužiti uz integralni hleb i jogurt.

 

Unošenje prevelike količine natrijuma u dužem vremenskom periodu može povećati rizik od razvoja bolesti srca, moždanog udara i visokog krvnog pritiska, razvoja kamena u bubregu i druge vrste oboljenja. Kako konzumiranjem jedne porcije ovog ljutkastog doručka u organizam unosite oko 75% količine natrijuma potrebnog za ceo dan, u ostalim obrocima vrlo štedljivo koristite kuhinjsku so.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 1800 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 84 g

Ugljeni hidrati (%) - 64 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g mladog sira
    • 300 g ajvara
    • 100 g paprike
    • 30 g mariniranog rena
    • 160 g pršute
    • 400 g integralnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak
Ključne reči:
mladi sir pršuta ren ajvar jogurt