Toggle Navigation

 

Prženice

Svima dobro poznato jelo koje sadrži nešto veću količinu masnoća i belančevina u odnosu na trenutno važeće preporuke. Osobe koje moraju da vode računa o unosu masnoća uz prženice treba da serviraju posni sir sa smanjenim procentom mlečne masti.

Priprema

Umutiti jaja i belanca mikserom u činiji.

Kriške suvog hleba umakati u jaja i peći u tiganju na zagrejanom ulju.

Gotove prženice odložiti u tanjir sa papirnim ubrusom da bi se upio višak masnoće.

Servirati na tanjir uz kriške mladog sira i čeri paradajza.

Poslužiti uz čašu jogurta.

 

Mladi sir se pravi od kravljeg mleka i star je 7-10 dana i sadrži najviše 45% mlečne masti. Čuvajte ga u hladnijem delu frižidera, najduže pet do šest dana, u hermetički zatvorenoj plastičnoj ili staklenoj posudi. Ako ste sir kupili zajedno sa surutkom, ostavite ga u njoj.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 990 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 107 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 495 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 53.5 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 8 parcadi suvog hleba
    • 2 jaja
    • 2 belanca
    • 4 kašike ulja
    • 160 g mladog sira
    • so
    • 100 g čeri paradajza
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak