Toggle Navigation

 

Mafin pogačice sa kiselim mlekom

Meki ili „soft margarini“ su bolji izbor od čvrstih margarina s obzirom da su manje kalorični, da sadrže manje ukupnih masti i manje, za zdravlje posebno loših, „trans“ masnih kiselina koje su po svom uticaju na nivo masnoća u krvi jednako štetne kao zasićene masti.

Plativoo
Priprema

U posudu staviti brašno, suvi kvasac, šećer, so, jaja, rastopljen margarin, kiselo mleko, krem sir i ulje, a zatim uz dolivanje mleka umesiti meko, skoro tečno testo.

Testo vaditi kašikom i stavljati u podmazan kalup za mafine.

Peći u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 25 minuta.

Mafin pogačice poslužiti za doručak uz mlečni napitak.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 105 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 37 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 52.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 18.5 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pšeničnog brašna
    • 1 kašicica šećera
    • 1 kašicica soli
    • 2 jaja
    • 50 g rastopljenog margarina
    • 100 ml kiselog mleka
    • 100 ml ulja
    • 200 ml toplog mleka
    • 150 g krem sira
    • 10 g suvog kvasca