Toggle Navigation

 

Namaz od humusa

Kao neizostavni sastojak humusa koristi se tahini odnosno pasta od susama.Tahini je pasta ili sos od susama. Izuzetno je zastupljen u mediteranskoj kuhinji, kao i velikom delu Azije i Afrike. Izuzetno je nutritivno zdrava namirnica , tačnije to je mineralno vitaminska antioksidativna bomba! U sebi pored obilja gvožđa, bakra, magnezijuma, vitamina E, vitamina B1, kalcijuma, sadrži sesamin koji je određena vrsta fitoestrogena sa antioksidativnim i antikancerogenim svojstvima.

Priprema

U blender staviti pečenu papriku, ljutu papričicu, beli luk, humus, tahini i sok od limuna. Usitniti sastojke i pripremiti namaz.

Baget iseći na kriške i kratko zapeći u gril tiganju.

Premazati namazom od humusa, poprskati maslinovim uljem, posuti seckanim peršunom i servirati.

Uz namaz poslužiti i napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 510 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 255 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g humusa
    • 2 kašike tahinija (namaz od susama)
    • 100 g pečene paprike
    • 2 cena belog luka
    • 1 baget
    • peršunov list
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • sok od limuna
    • ljuta papričica