Toggle Navigation

 

Namaz od prokelja

Prokelj je najbolje pripremiti na najjednostavniji način, kuvanjem na pari ili u blago posoljenoj vodi, a tu vodu možete iskoristiti za pripremanje povrtne čorbe. Karakterističan miris koji se razvija prilikom kuvanja se može otkloniti ako se za vreme kuvanja u vodu doda kašičica mleka.

Priprema

U blender staviti ranije obaren prokelj i dobro izmiksati.

U to dodati sardine, senf, vorčester, čedar sir i iseckan peršunov list.

Sve dobro izmiksati i smesom premazati kifle presečene na pola po dužini.

Preko posuti iseckanim vlašcem i poslužiti uz sok od višnje.

 

Kao što se vidi iz tabele nutritivnih vrednosti ovaj obrok je bogat dijetnim vlaknima koja najvećim delom potiču iz prokelja. Prokelj ili kelj pupčar, odličan je izvor dijetnih vlakana, ima nisku energetsku vrednost te je pogodan i za ishranu osoba na redukcionim dijetama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 795 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 69 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 83 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 397.5 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 34.5 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 41.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 150 g mariniranih sardina
    • 1 kašicica senfa
    • vorcester sos
    • 300 g barenog prokelja
    • vlašac
    • peršunov list
    • 60 g čedar sira
    • 800 ml soka od višnje
    • 4 integralne kifle