Toggle Navigation

 

Prokelj Aneth

Prokelj je siromašan kalorijama ali izuzetno hranljiv - bogat vitaminima C i A, biljnim proteinima i vlaknima, kao i mineralima. Kombinacijom prokelja i piletine dobijate obrok bogat visokovrednim belančevinama i dijetnim vlaknima, i sa masnoćama u granicama preporučenih vrednosti.

Priprema

Batake začiniti dodatkom za jelo. Med, senf i sitno iseckanu mirođiju pomešati i preliti batake. Staviti batake u posudu premazanu uljem. Naliti malo vode i peći 40 minuta na 200*C. Puter otopiti, dodati brašno, malo propržiti i uliti mleko uz stalno mešanje. Dodati prokelj, dodatak jelu, biber i mirođiju. Servirati jelo uz raženi hleb

Da prokelj ne bi imao neprijatan miris, treba ga baciti u ključalu, blago posoljenu vodu i kuvati najviše 5-6 minuta a zatim ga staviti u posudu sa malo putera.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 515 g

Energetska vrednost porcije - 595 kcal

Natrijum - 860 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 137 mg

Belančevine - 45 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 64 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 257.5 g

Energetska vrednost porcije - 297.5 kcal

Natrijum - 430 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 68.5 mg

Belančevine - 22.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećih bataka
    • 50 g meda
    • 50 g senfa
    • mirodija
    • 2 kašike ulja
    • 800 g barenog prokelja
    • 20 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 500 ml mleka
    • dodatak jelu
    • biber
    • 200 g raženog hleba