Toggle Navigation

 

Paprike u kajmaku

Pečena paprika predstavlja izvrstan prilog uz sve obroke – bilo kao salata, bilo kao glavno jelo sa raznovrsnim dodacima. Ukoliko napravite veću količinu možete je zamrznuti, te će vam na taj način kasnije biti brzo i lako dostupna u svim prilikama.

Priprema

Pečene paprike sitno iseći i staviti u nauljenu posudu.

Jaja, kiselu pavlaku i kajmak umutiti u činijici i preliti paprike.

Zapeći 10-ak minuta u rerni zagrejanoj na 180*C.

Servirati pečene paprike na tanjir i poslužiti uz zemičku i sok od višnje.

 

Kajmak kao namirnica bogata masnoćama se ne preporučuje u ishrani osoba sa povišenim vrednostima masnoća u krvi, šećernom bolešću i srčanim oboljenjima. Osobe koje zbog navedenih oboljenja moraju da smanje unos masnoća, mogu ovo jelo pripremiti sa sitnim obranim sirom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 290 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 195 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 64 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 145 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 97.5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g pečene paprike
    • 3 jaja
    • 150 g kajmaka
    • 100 ml kisele pavlake
    • 80 ml obranog mleka
    • 1 kašika ulja
    • 4 zemičke
    • 800 ml soka od višnje