Toggle Navigation

 

Pasulj salata sa orasima (posno)

Orasi, su kao i drugo koštunjavo voće veoma bogati vitaminom E, koji je snažan prirodni antioksidans. Zbog toga mogu imati značajnu ulogu u prevenciji, ali i u ublažavanju simptoma artritisa, srčanih i crevnih bolesti.

Priprema

U činiju staviti crveni pasulj, mlevene orahe, crne i zelene masline i rukolu.

Dodati začine, balzamiko sirće i maslinovo ulje. Dobro promešati i servirati salatu na tanjir.

Uz doručak poslužiti zemičke i sok od višnje.

 

Crveni pasulj se može nabaviti kao sterilizovan proizvod u slanom rastvoru, bez konzervansa. Odličan je za pripremu priloga i salata, a sadrži puno lecitina i minerala. Novija istraživanja pokazuju da pasulj snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi, pa se preporučuje osobama sa aterosklerozom i kardiovaskularnim bolestima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 73 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 36.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g konzerviranog crvenog pasulja
    • 50 g oraha
    • 100 g zelenih i crnih maslina
    • 80 g rukole
    • 3 kašike balzamiko sirćeta
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 4 zemičke
    • 800 ml soka od višnje