Toggle Navigation

 

Salata od tunjevine i maslina (posno)

Iako nutricionisti naglašavaju važnost raznovrsne ishrane, ipak podsećaju da je poželjno što češće jesti ribu, naročito ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, u koju spada i tunjevina.

Priprema

Tunjevinu iscediti od viška ulja.

Paradajz iseći na kriške, zelenu salatu na tračice, a masline i luk sitno iseckati.

Dodati krutone (kockice prepečenog tosta), začiniti bosiljkom i dobro promešati. Salatu ukrasiti peršunovim listom i poslužiti uz integralni hleb i ceđeni sok od grejpfruta.

 

Priprema i serviranje jela sa ribom ne može se zamisliti bez peršuna, bosiljka, belog luka i maslinovog ulja. Naročito se dobro slažu bosiljak I paradajz.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 650 kcal

Natrijum - 920 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 89 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 325 kcal

Natrijum - 460 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 44.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g tunjevine iz konzerve
    • 300 g paradajza
    • 100 g zelenih maslina
    • 100 g crnog luka
    • 50 g krutona
    • 1 glavica zelene salate
    • 1 cen belog luka
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 300 g integralnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta - napitak
    • so,
    • bosiljak
    • peršunov list