Toggle Navigation

 

Crvena tuna salata

Još od vremena kada je utvrđeno da Eskimi, koji konzumiraju isključivo meso i masnoću, ne oboljevaju od srčanog udara jer ih štite upravo masne kiseline nazvane omega-3, pa do danas, nutricionisti preporučuju da se na jelovniku najmanje dva puta nedeljno nađe masna riba koja je bogata omega-3 masnim kiselinama.

Priprema

Staviti testeninu u dublju činiju, dodati tunjevinu oceđenu od ulja, kečap, praziluk, beli luk i čeri paradajz.

Sve lagano promešati, preliti sokom od limuna, pobiberiti i začiniti peršunom.

Servirati tuna salatu na dekorisan tanjir i poslužiti sa crnim hlebom i sokom od grejpfruta.

 

Tunjevina je najčešće konzumirana morska riba, zahvaljujući, pre svega, popularnosti konzervisane tunjevine. Svežu tunjevinu češće u ishrani koriste priobalni narodi, dok svi ostali u ishrani pretežno koriste na različite načine konzervisano meso tune. Dimljeno, marinirano ili salamureno, ipak, najčešće konzervisano
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 515 g

Energetska vrednost porcije - 455 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 257.5 g

Energetska vrednost porcije - 227.5 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g tunjevine
    • 1 praziluk
    • 2 cena belog luka
    • biber
    • peršun
    • sok od jednog limuna
    • 200 ml kečapa
    • 200 g čeri paradajza
    • 200 g testenine školjkice
    • 200 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta - napitak