Toggle Navigation

 

Salata sa prepeličijim jajima i slaninom

Zelena salata je idealna salata koja se može poslužiti uz veliki broj raznovrsnih jela a dostupna je tokom cele godine. Vitamini, minerali, fitohemikalije i vlakna koja se nalaze u zelenoj salati obogatiće hranljivu vrednost svakog obroka i doprineće sveukupnom zdravlju.

Plativoo
Priprema

Jaja prepelice obariti i prohladiti.

U činiju staviti iscepkanu zelenu salatu i rukolu, posoliti, začiniti maslinovim uljem i sokom od limuna i promešati.

Pečenicu sitno iseckati, dodati majonez i kiselu pavlaku, posuti majčinom dušicom, promešati i napraviti dresing.

Listiće slanine zapeći u zagrejanom tiganju.

Salatu servirati na tanjir, preliti dresingom, dodati kuvana prepeličija jaja i slaninu i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 568 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 80 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 158 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 127.5 kcal

Natrijum - 284 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 79 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 2.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 3.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 glavica zelene salate
    • 40 g rukole
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 80 g slanine u listićima
    • 50 g dimljene pečenice
    • 100 g kisele pavlake
    • 50 g majoneza
    • 1 limun
    • majčina dušica
    • 10 komada prepeličjih jaja
    • so,