Toggle Navigation

 

Spanać prženice

Spanać sadrži vitamine B grupe, koji su važni za metabolizam ugljenih hidrata, jačaju nerve, zaslužni su za lepu kosu, kožu i nokte, vitamin C koji jača imunitet organizma kao i ß-karoten koji je važan antioksidans. Uz to ovaj obrok sadrži i znatne količine dijetnih vlakana tako da zdrave, fizički aktivne osobe sebi mogu priuštiti ovakav doručak, bez obzira na povećanu količinu masnoća.

Plativoo
Priprema

Na delu ulja propržiti spanać, dodati iseckan beli luk i začiniti.

Spanać preliti kiselom pavlakom, posuti parmezanom, promešati i skinuti sa vatre.

Napraviti sendviče od hleba i spanaća, potopiti ih u jaja razmućena sa mlekom i ispeći na zagrejanom ulju.

Spanać sendvič prženice poslužiti uz čašu jogurta.

 

Spanać sadrži vitamine B grupe, koji su važni za metabolizam ugljenih hidrata, jačaju nerve, zaslužni su za lepu kosu, kožu i nokte, vitamin C koji jača imunitet organizma kao i karoten koji je važan antioksidans. Uz to ovaj obrok sadrži i znatne količine dijetnih vlakana tako da zdrave, fizički aktivne osobe sebi mogu priuštiti ovakav doručak, bez obzira na povećanu količinu masnoća.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 1100 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 168 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 550 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 84 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g raženog hleba
    • 300 g barenog spanaća
    • 1 cen belog luka
    • so
    • biber
    • 30 g parmezana
    • 100 ml kisele pavlake
    • 5 kašika ulja
    • 3 jaja
    • 30 ml obranog mleka
    • 800 ml jogurta od obranog mleka
Ključne reči:
hleb jaja mleko spanac kisela pavlaka