Toggle Navigation

 

Pita sa spanaćem i pečurkama

Kuvani spanać je odličan izvor gvožđa, pa je popunjavanje rezervi ovog minerala njime odlična ideja. Naime, za razliku od mesa, koje je odličan izvor hem gvožđa, spanać obezbeđuje ovaj mineral sa mnogo manje kalorija i paktično bez unete masti.

Priprema

Spanać dobro oprati u više voda pa ga nakratko blanširati u ključaloj vodi, a zatim ocediti i rashladiti u posudi sa hladnom vodom.

Pečurke oprati, sitno iseći i dinstati na malo ulja. Dodati sitan sir, jaja, iseckani spanać i posoliti. Lagano mešati i po potrebi dodavati mineralnu vodu.

Na podmazani dublji pleh staviti tri kore, pa ih premazati smesom. Postupak ponavljati sve dok se ne utroše kore i masa.

Peći u rerni 40 minuta na 200*C.

Gotovu pitu sa spanaćem i pečurkama servirati na tanjir i poslužiti uz čašu jogurta.

 

Obavezno spanać dobro oprati u hladnoj vodi. Kada se skuva, baciti vodu u kojoj je spanać kuvan, potopiti ga nakratko u hladnu vodu kako bi se ohladio i očuvao predivnu tamnozelenu boju, poput žada. Zatim ga dobro ocediti i istisnuti višak vode iz njega.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 590 g

Energetska vrednost porcije - 670 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 87 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 295 g

Energetska vrednost porcije - 335 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 43.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g spanaća
    • 300 g pečuraka
    • 200 g sitnog sira od obranog mleka
    • 2 jaja
    • 200 ml mineralne gazirane vode
    • so
    • 500 g tankih kora za pitu
    • 2 kašike ulja
    • 800 ml jogurta od obranog mleka