Toggle Navigation

 

Piletina sa suvim šljivama

Suve šljive su izuzetno bogate jedinjenjima iz grupe fenola, sa dokazanim antioksidantnim svojstvima. Druga, jednako važna odlika suvih šljiva je bogatstvo u rastvorljivim i nerastvorljivim dijetnim vlaknima.

Priprema

Suve šljive oprati i potopiti u malo mlake vode, pola sata pre pripremanja jela. Na blago zagrejanom ulju propržiti pileće belo meso isečeno na trake. Kada meso porumeni sa svih strana, dodati krupno isečene pečurke. Dinstati par minuta, začiniti, pa dodati suve šljive isečene na sitne komade, promešati i preliti biljnom pavlakom. Kuvati 3-4 minuta i začiniti peršunom. Gotovo jelo servirati sa kuvanim graškom i poslužiti uz crni hleb.
Kada kupujete suve šljive, obratite pažnju na njihov kvalitet. Treba da budu mesnate, sjajne, relativno meke i bez tragova plesni. Ukoliko kupujete industrijski zapakovane suve šljive, najbolje je da birate one koje su u providnom, dobro zavarenom pakovanju, koje će očuvati sočnost plodova, a vama omogućiti uvid u njihov kvalitet.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 495 g

Energetska vrednost porcije - 670 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 52 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 75 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 21 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 247.5 g

Energetska vrednost porcije - 335 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 37.5 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 37.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 10.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 150 g suvih šljiva
    • 300 g pečuraka
    • so
    • biber
    • peršun
    • 2 kašike ulja
    • 200 ml biljne pavlake
    • 600 g kuvanog graška
    • 400 g crnog hleba