Toggle Navigation

 

Spanać u korpicama od heljde

Iako se heljda uvek spominje uz žitarice ona je, botanički gledano, zeljasto povrće od koga se u ishrani koristi semenka. Zrno heljde je veoma bogato hranljivim sastojcima, a i po vitaminskom i mineralnom sastavu sliči žitaricama.

Plativoo
Priprema

Kore od heljde iseći na kvadrate i unakrst ređati u podmazan kalup za mafine. Staviti u rernu zagrejanu na 100°C da se kratko osuše.

Na zagrejanom ulju kratko propržiti iseckan beli luk, dodati spanać, začiniti i kratko sotirati.

U korpice staviti nadev od spanaća, dodati isečen čeri paradajz, rendani ovčiji sir i u svaku korpicu staviti prepeličije jaje. Vratiti u rernu zagrejanu na 200°C da se zapeku oko 5 minuta odnosno dok se jaja ne ispeku.

Korpice malo prohladiti, izvaditi iz kalupa i servirati.

Uz doručak poslužiti napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 97 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 48.5 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

20 min.

Sastojci

    • 200 g heljdinih kora za pitu
    • 250 g spanaća
    • 150 g čeri paradajza
    • 150 g ovčijeg sira
    • 1 čen belog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 6 prepeličjih jaja