Toggle Navigation

 

Salata od kukuruza i tunjevine

Kukuruz, ta značajna žitarica poreklom sa američkog tla, izvorno potiče iz Meksika, odnosno sa područja centralne Amerike. Još od prastarih vremena, kukuruz je činio okosnicu ishrane starosedelaca ovog kontinenta. Prvi tragovi kukuruza datiraju iz perioda pre više od 7.000 godina.

Priprema

Skuvanu i ohlađenu testeninu staviti u posudu i dodavati: tunjevinu, kukuruz, kiselo mleko i kečap.

Sve promešati, posoliti i posuti origanom.

Salatu sipati u činije i poslužiti uz sok od grejpfruta.

 

Novija istraživanja pokazuju da kukuruz različitim postupcima konzervisanja ne gubi na svojoj vrednosti. Naprotiv! Postupak zagrevanja prilikom konzervisanja kukuruza šećerca, povećava ukupnu antioksidantnu aktivnost i nivo bioaktivnih fenola.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 1100 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 80 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 550 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g tunjevine
    • 300 g kuvanog kukuruza šećerca
    • 200 g kuvane testenine
    • 200 ml kiselog mleka
    • 100 ml kečapa
    • so
    • origano
    • 800 ml soka od ceđenog grejpfruta
    • 200 g integralnog hleba