Toggle Navigation

 

Ananas, jabuke i meso

Ananas je voće izuzetne sočnosti, ali i izuzetnih zdravstvenih koristi. Zahvaljujući svojim enzimima, ananas olakšava varenje. Zbog bromelina kojeg sadrži pokazuje protvzapaljenska svojstva, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastanak tromba, te se smatra idealnim voćem u prevenciji ateroskleroze i srčanih bolesti.

Priprema

Svinjski kare iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i ispeći na zagrejanom ulju sa obe strane.

Jabuke i ananas iseći na kockice. Rastopiti puter, staviti jabuke i sotirati ih oko 3 minuta. Preliti sokom od pomorandže, prokuvati i dodati ananas.

Bareni krompir iseći na kolutove i posuti iseckanim peršunom.

Jelo poslužiti uz prilog od barenog krompira sa peršunom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 290 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 418 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 58 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 145 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 209 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 29 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog karea
    • 250 g jabuka
    • 250 g ananasa
    • 200 ml soka od cedene pomorandže
    • biber
    • so
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 10 g putera
    • 400 g barenog krompira
    • peršunov list