Toggle Navigation

 

Bešamel ćuretina i paprika

Ćuretina ima pozitivno dejstvo na vaše dobro raspoloženje. Naime, ćuretina je bogata triptofanom, aminokiselinom koja se u organizmu pretvara u serotonin, neurotransmiter koji učestvuje u regulisanju sna, osećaja sitosti i gladi i izazivanju osećaja zadovoljstva.

Priprema

Zagrejati puter, dodati brašno, upržiti, naliti mlekom, dodati muskatni oraščuć i kuvati dok se bešamel ne zgusne. Sjediniti bešamel sa ranije obarenom testeninom i rasporediti u vatrostalne činije. Na ulju propržiti papriku, dodati žilijen isečenu ćuretinu i začiniti karijem. Meso i papriku rasporediti na testeninu, posuti trapistom i zapeći u zagrejanoj rerni 10-ak minuta na 200*C.
Sveže ćureće meso se, slično kao i piletina, čuva u najhladnijem delu frižidera, jedan do dva dana. Vrlo je značajno da sirovo meso ne dolazi u dodir sa ostalim namirnicama, naročito onim koje se dalje termički ne obrađuju. Kuvano ili pečeno meso se u frižideru može održati do četiri dana.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 840 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 103 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 420 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 51.5 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g ćurećeg belog mesa
    • 15 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 250 ml obranog mleka
    • muskatni oraščić
    • 300 g paprike
    • 1 kašika ulja
    • biber
    • so
    • kari
    • 120 g narendanog trapista
    • 600 g barene testenine