Toggle Navigation

 

Biftek sa mednim jabukama

Osim što su jabuke fantastične za jelo kao sveže, sočno voće, ne oklevajte da ih dodate u različita „slana“ jela, jer poboljšavaju aromu mesu i umaku od pečenja. U kulinarstvu se jabuke odlično slažu sa cimetom, orasima, medom, piletinom i svinjetinom.

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti isečen biftek. Dodati jabuke isečene na kriške, začiniti i dinstati par minuta. Izvaditi bifteke sa strane, a jabuke preliti medom, puterom i balzamikom i kratko prodinstati. Servirati biftek i jabuke na rukoli, preliti saftom i posuti narendanim parmezanom. Uz jelo poslužiti krišku crnog hleba.
Ovaj obrok se odlikuje većim udelom belančevina i masti u energetskoj vrednosti porcije. Osobe koje vode računa o unosu masnoća za pripremu jela od mesa, trebalo bi da biraju mršava mesa ili meso oslobode svake vidljive masnoće, kako bi smanjili udeo masnoća u obroku.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 710 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 130 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 355 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 65 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g bifteka
    • 500 g jabuka
    • 20 g meda
    • 2 kašike balzamiko sirćeta
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 10 g putera
    • so
    • biber
    • 80 g rukole
    • 20 g parmezana u komadu
    • 400 g crnog hleba
Ključne reči:
biftek med jabuke balzamiko puter