Toggle Navigation

 

Boranija i piletina

Boranija je povrće koje spada u grupu mahunarki. Jedna od najznačajnijih osobina ovog povrća je bogatstvo dijetnim vlaknima. Takođe je značajno naglasiti da je kalorijski efekat boranije veći što je starija, tako da prednost u ishrani treba dati mladoj boraniji.

Plativoo
Priprema

Piletinu iseći na kocke, začiniti i kratko propržiti na ulju. Umutiti jaja, kiselu pavlaku i mleko i pripremiti preliv. U činiju staviti barenu boraniju, piletnu, preliv, promešati i staviti u tepsiju. Peći u zagrejanoj rerni 20-ak minuta na 200*C. Servirati na tanjir uz kriške paradajza i crni hleb.
Postoji mnogo različitih vrasta boranije, međutim, ono na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine jeste da mahune budu sveže – čvrste, glatke, bez mrlja, a kada se prelome da se pojavi sok. Zrno ne bi trebalo da bude veće od zrna pšenice.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 435 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 970 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 176 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 217.5 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 485 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 88 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 1 kašika ulja
    • 600 g barene boranije
    • 3 jaja
    • 250 ml kisele pavlake
    • 80 ml obranog mleka
    • 20 g putera
    • so
    • biber
    • 300 g crnog hleba
    • 600 g paradajza
Ključne reči:
piletina boranija mleko jaja paradajz