Toggle Navigation

 

Brazilska piletina

Kombinacija brokolija i pelata od oljuštenih, celih plodova paradajza, koji su odlični antioksidansi, čini ovaj obrok izuzetno zdravim i korisnim u prevenciji brojnih bolesti, naročito malignih.

Priprema

Pileće belo meso iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i peći na vrelom ulju. Crni i beli luk sitno iseckati i dodati mesu. Kada luk porumeni, naliti usitnjen paradajz pelat, dodati ljutu papričicu iseckanu na kolutove, limunov sok i kukuruzno brašno, te kuvati 10 minuta. Brazilsku piletinu servirati uz bareni brokoli i poslužiti sa kukuruznim hlebom.

Zbog svog specifičnog ukusa, ljute papričice se često jedu uz mesna jela, jela sa roštilja i razna variva. Da biste umanjili njihovu kiselost, u jelo možete dodati kašiku smeđeg šećera ili meda.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 515 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 257.5 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike ulja
    • 400 g paradajz pelata
    • 400 g barenog brokolija
    • 200 g crnog luka
    • 30 g kukuruznog brašna
    • 2 cena belog luka
    • 1 sveža ljuta papričica
    • sok od 1 limuna\n
    • so
    • biber
    • 300 g kukuruznog hleba