Toggle Navigation

 

Cejlonska teletina

Teletina, za razliku od govedine, svinjetine i jagnjetine, ima znatno nižu energetsku vrednost, a više visokokvalitetnih belančevina uz manje masti, pa se ubraja u „mršava“ mesa. Sa aspekta zdravlja i pravilne ishrane, dobre strane ovog mesa sačuvaćete barenjem, dinstanjem na vodi ili dodavanjem male količine maslinovog ulja.

Priprema

Teletinu iseći u šnicle, izlupati tučkom za meso, posoliti i pobiberiti. šnicle uvaljati u brašno i peći na puteru 10-ak minuta. Izvaditi šnicle na tanjir, a u istu posudi staviti bademe, muskatni oraščić, cimet i biber. Malo prodinstati, naliti belim vinom i dodati pavlaku. Uz šnicle prelivene sosom servirati krompir i brokoli.
Zdrave, fizički aktivne osobe povremeno mogu da uživaju u ovom obroku, iako je količina masnoća i belančevina iznad preporučenih vrednosti. Kada planirate obrok ovakvih nutritivnih karakteristika, ostali obroci treba da budu sa manjim sadržajem belančevina i masnoća, kako bi na kraju dana imali uravnotežen nutritivni i energetski unos.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 405 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 135 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 202.5 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 67.5 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g teletine
    • 3 kašike brašna
    • 20 g putera
    • dodatak jelu
    • biber
    • so
    • 100 g usitnjenog badema
    • muskatni oraščić
    • cimet
    • 50 ml belog vina
    • 150 g kisele pavlake
    • 300 g barenog krompira
    • 300 g barenog brokolija