Toggle Navigation

 

Ćevapi na luku

Svaki komad mesa ili povrća serviran pravo sa žice roštilja, uvek je posebnog ukusa i mirisa. Uz dobre savete i odgovarajuće recepte, priprema roštilja može postati pravi kulinarski doživljaj. 

Priprema

U činiju staviti meso, mineralnu vodu, sodu bikarbonu, začine, belance i iseckan beli luk. Promešati rukom smesu i praviti ćevape. Ruke premazati uljem dok se prave ćevapi, jer će se lakše formirati i smesa neće lepiti za dlanove. Ispeći ćevape na grilu dok ne postanu rumeni i hrskavi. Crni, crveni i mladi luk sitno iseckati, staviti na tacnu i odgore poređati ćevape. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Natrijum - 872 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 160 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 53 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 436 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 26.5 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 9 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g mlevenog junećeg mesa
    • 300 g mlevenog svinjskog mesa
    • 40 ml mineralne vode
    • 1 kašicica sode bikarbone
    • so
    • biber
    • 1 belance
    • 2 cena belog luka
    • prilog:
    • 400 g iseckanog crnog luka
    • 1 veza iseckanog mladog luka
    • 400 g iseckanog crvenog luka