Toggle Navigation

 

Ćureće rolnice u sosu od limuna

Ćuretina je lagano i niskokalorično meso, pa važi za zdravu namirnicu koja se preporučuje deci i bolesnicima. Ćurece belo meso bez kožice ima mali sadržaj masti a visok sadržaj proteina pa se lako i brzo vari.

Priprema

Ćureće belo meso iseći na tanke šnicle, istanjiti tučkom, začiniti i odozgo staviti listiće pilećih prsa i sira. Lagano urolovati, pričvrstiti čačkalicom i ispržiti sa svih strana. Gotove rolnice izvaditi na tanjir. Na preostaloj masnoći u tiganju propržiti brašno i uz mešanje nalivati mleko do određene gustine. Sosu dodati muskatni oraščić, limun isečen na kockice i kuvati još nekoliko minuta. Gotove rolnice servirati uz kuvani brokoli i preliti sosom od limuna. Jelo služiti uz crni hleb.
Blanširanje je postupak kratkog izlaganja namirnice struji vodene pare ili vode zagrejane na temperaturu do 90*C. Nakon blanširanja povrće ocediti, prosušiti i preliti malom količinom maslinovog ili drugog kvalitetnog ulja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 660 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 53 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 26.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g ćurećeg belog mesa
    • 50 g pilećih prsa
    • 50 g sira u listićima
    • 1 kašika ulja
    • 40 g brašna
    • 400 ml obranog mleka
    • so
    • biber
    • muskatni oraščić
    • limun
    • 1 brokoli
    • 400 g crnog hleba