Toggle Navigation

 

Ćuretina kamember

Camembert - kamember, popularni mekani masni sir dobija se od kravljeg mlijeka, izuzetno je mekan, gotovo kremaste teksture i jedinstvenog aromatičnog ukusa s belom plemenitom plesni (Penicilium candidum) i koricom blagog ukusa. Pretpostavlja se da dolazi iz pokrajine Šampanje i datira još iz XVIII veka. Nazivaju ga i ‘kraljevskim sirom’ jer je do francuske revolucije bio ekskluzivni sir francuskih kraljeva i aristokratije.

Plativoo
Priprema

Jabuke iseći na kriške i kratko izgrilovati na maslinovom ulju.

Ćuretinu iseći na šnicle, rastanjiti tučkom, posoliti, pobiberiti i kratko zapeći sa obe strane. U tepsiju staviti ćuretinu, na svaku šniclu poređ’ati kriške jabuka i kamembera i zapeći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 15 minuta, odnosno sve dok se sir ne rastopi.

Orahe kratko propržiti u suvom tiganju, preliti sirupom od đ’umbira i sokom od paradajza i kuvati sos dok ne provri.

Na tanjir servirati sos, bareni pirinač i kamember ćuretinu i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 650 kcal

Natrijum - 905 mg

Masti - 33 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 187 mg

Belančevine - 48 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 325 kcal

Natrijum - 452.5 mg

Masti - 16.5 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 93.5 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 11.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g ćuretine
    • 200 g crvenih jabuka
    • 200 g kamembera
    • so
    • biber
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 400 g barenog pirinča
    • 50 g oraha
    • 50 ml sirupa od đumbira
    • 150 ml soka od paradajza