Toggle Navigation

 

Ćuretina sa suvim šljivama

Suve šljive se sve češće koriste i za pripremu slanih jela, naročito u kombinaciji sa svinjetinom, junetinom i, posebno, mesom peradi. Meso se može puniti ili obložiti suvim šljivama, a kod dinstanog mesa se mogu dodati u sastav umaka čime dobija posebnu punoću i aromu.

Priprema

Ćuretinu iseći na šnicle, začiniti i kratko zapeći sa obe strane. Praziluk iseći na kolutove, dodati u ćuretinu, preliti vodom i dinstati dok ćuretina ne omekša. Suve šljive preliti sa malo vode i ostaviti par minuta da se natope, a zatim ih dodati u ćuretinu. Kuvati na laganoj vatri oko 5 minuta. Servirati ćuretinu sa suvim šljivama uz prilog od barenog pirinča.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 405 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 98 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 202.5 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 49 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 7.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Sastojci

    • 600 g ćurećeg belog mesa
    • 3 kašike ulja
    • 3 praziluka
    • so
    • biber
    • 250 g suvih šljiva
    • 400 g barenog pirinča