Toggle Navigation

 

Ćuretina u sosu od kozica

Vina se dodaju jelima da bi pojačala i istakla ukus hrane. Belim venom se najčešće preliva belo meso, a dodaje se i u sveže čorbe i slatka jela. Alkohol će svakako ispariti, ali će ostati odličan šmek.

Priprema

Ćuretinu istanjiti tučkom za meso, posuti rendanim sirom i uviti. Meso ispeći na prethodno zagrejanom ulju, izvaditi ga i u tiganj dodati seckane kozice, propržiti i naliti belim vinom. Kozice dinstati nekoliko minuta, pa dodati neutralnu pavlaku i začiniti. Sitno seckanu šargarepu propržiti na ulju, dodati blanširani brokoli, kuvani pirinač i začiniti. Ćuretinu servirati na pirinču sa povrćem, preliti sosom od kozica, posuti peršunom i poslužiti uz ražani hleb.
Ćuretina je odličan izvor visokovrednih belančevina, a ima manju energetsku vrednost i od piletine – 100 g bele, krte ćuretine ima samo 115 kalorija. Osim vitamina B6, niacina, gvožđa i cinka, sadrži i važan antioksidant – selen.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 415 g

Energetska vrednost porcije - 465 kcal

Natrijum - 695 mg

Masti - 29 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 126 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 207.5 g

Energetska vrednost porcije - 232.5 kcal

Natrijum - 347.5 mg

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 63 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g ćuretine
    • 3 supene kašike ulja
    • 100 g trapista
    • 200 ml belog vina
    • 100 g kozica
    • 1 dl neutralne pavlake za kuvanje
    • so
    • biber
    • 200 g brokolija
    • 100 g šargarepe
    • 200 g pirinča
    • peršunov list
    • 200 g ražanog hleba