Toggle Navigation

 

Drugačija musaka

Punomasni sirevi poput trapista, iako sadrže mnogo kalcijuma - oko 85 mg u 100 g, predstavljaju izvor zasićenih masti, što je slučaj i u ovom obroku. Da biste smanjili količinu zasićenih masti u jelu kada god ste u mogućnosti zamenite trapist mocarelom ili drugim sirevima sa manje masnoće.

Priprema

Na ulju propržiti naseckani crni luk, dodati mleveno juneće meso, začiniti origanom, posoliti, pobiberiti i preliti sokom od paradajza. U tepsiju ređati red barene testenine, red mesa i ponavljati postupak dok se ne potroše sastojci. Preliti umućenom kiselom pavlakom sa mlekom, posuti rendanim trapistom i zapeći 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180*C. Musaku servirati toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 730 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 113 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 365 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 56.5 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g mlevenog junećeg mesa
    • 100 g crnog luka
    • 200 ml kisele pavlake
    • 250 ml soka od paradajza
    • 100 g rendanog trapista
    • 100 ml obranog mleka
    • so
    • biber
    • origano
    • 2 kašike ulja
    • 500 g barene testenine