Toggle Navigation

 

Grilovan šaran

Kao i kod priprema drugih jela sa ribom i za ovo jelo je izuzetno važno da riba bude sveža. Svežina šarana se prepoznaje po prozirnosti očiju, boji škrga, mirisu i čvrstoći. Meso je bele boje i malo crvenkasto oko kosti. Sveže kupljenog šarana najbolje je iskoristiti istog dana ili najkasnije za 2 dana. 

Priprema

U činiji pomešati kečap, sok limete, đumbir, ulje, šećer i začine. Staviti unutra kotlete ribe i ostaviti pola sata da odstoje. Nakon toga ih grilovati na tihoj vatri. Za to vreme pripremiti prilog: iseckati povrće i korijander u činiju, dodati pirinač, ulje, so i promešati. Servirati kotlete i prilog na tanjir i posuti listićima korijandera. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 575 mg

Masti - 28 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 198 mg

Belančevine - 56 g

Belančevine (%) - 39 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 287.5 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 99 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 19.5 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 8.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 8 kotleta šarana
    • 2 kašike kečapa
    • 60 ml soka od limete
    • 1 kašika svež korijander
    • 2 kašike ulja
    • 1 kašika smedeg šecera
    • so
    • biber
    • prilog:
    • 2 krastavca
    • 2 cimeta
    • 200 g barenog integralnog pirinča
    • krem od sira:
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • so