Toggle Navigation

 

Jonagold piletina

Kada jabuke pripremate za pečenje, očistite ih od semenki ali nemojte guliti koru kako bi zadržale formu prilikom pečenja. U kulinarstvu se jabuke odlično slažu sa cimetom, orasima, medom, piletinom i svinjetinom.

Priprema

Pileće meso izlupati tučkom za meso, posoliti, pobiberiti i ispeći na zagrejanom ulju. Jabuke iseći na kolutove i kratko ih zapeći u tiganju pored mesa. Zagrejati sok od jabuke, dodati cimet i zgusnuti gustinom koji je prethodno razmućen sa malo vode. Uz pirinač servirati piletinu, kriške jabuka i preliti pripremljenim sosom.

 

Prema trenutno važećim preporukama belančevine bi trebalo da čine do 15 % ukupnog energetskog unosa. Kako ovaj obrok sadrži 35 % belančevina neophodan je poseban oprez kod osoba kojima je iz zdravstvenih razloga ograničen unos belančevina.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 415 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 410 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 87 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 207.5 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 205 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 43.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 300 ml soka od jabuke
    • 2 kašike gustina
    • cimet
    • 400 g barenog pirinča
    • sos:
    • prilog:
    • 300 g jonagold jabuka