Toggle Navigation

 

Krem pita sa spanaćem

Spanać je izuzetno bogat mineralima i vitaminima, posebno vitaminima A i K, kao i folatima i luteinom, koji su važni u prevenciji određenih bolesti oka. 

Plativoo
Priprema

Lisnato testo razvući na tanji list i staviti u pravougaoni kalup. Iseći višak testa sa ivica kalupa, a dno izbockati viljuškom. U činiji umutiti jaja, dodati sir, iseckan spanać, mleko i začine. Promešati, rasporediti po testu nadev, poređati čeri paradajz i posuti susamom. Staviti pitu da se peče u rernu na 200*C, oko 35 minuta. Prohladiti i iseći pitu na parčad i servirati. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 669 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 108 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 334.5 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 54 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

8

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g lisnatog testa
    • 400 g sitnog sira
    • 4 jajeta
    • 300 barenog spanaća
    • 200 g čeri paradajza
    • so
    • biber
    • 100 ml mleka
    • 40 g susama