Toggle Navigation

 

Kuvana jagnjetina sa povrćem na pirinču

Vrlo često se u kuvarskoj tradiciji raznih zemalja pronađu profinjeni starinski, izvorni recepti proistekli iz jednostavnih i prostih pastirskih običaja. Jagnjetina se kuva vrlo polako u dobro zatvorenoj posudi, gotovo bez isparavanja, pa tako meso zadržava sve svoje sokove i mirise.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti jagnjetinu isečenu na kocke, dodati povrće: iseckan crni luk, celer, šargarepu i paradajz.

Začiniti i po potrebi dodati malo vode. Poklopiti i kuvati 30-ak minuta.

Jelo servirati uz ranije pripremljen pirinač i raženi hleb.

 

Ukoliko ste za pripremu ovog obroka nabavili svežu jagnjetinu, pre pripreme je možete čuvati u frižideru 24-48 sati. Ako ste nabavili zamrznutu jagnjetinu, vodite računa o roku upotrebe na ambalaži. Jagnjetinu, ako ste je zamrznuli svežu, u zamrzivaču možete čuvati 60–90 dana. Ne zaboravite da meso ne otapate na sobnoj temperaturi već u fižideru, kako ne bi došlo do razvoja štetnih bakterija, kao i da jednom otopljeno meso ne smete više zamrzavati.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 575 kcal

Natrijum - 740 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 99 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 65 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 287.5 kcal

Natrijum - 370 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 49.5 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 32.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g jagnjetine
    • 300 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 400 g paradajza
    • 150 g korena celera
    • 100 g šargarepe
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • 2 kašike ulja
    • 400 g barenog pirinča