Toggle Navigation

 

Medeni bećar paprikaš sa sojom

Paprika je povrće niske energetske vrednosti, ali zato vrlo hranljiva. Sadrži skoro četiri puta više vitamina C od pomorandže, a citrin utiče na propustljivost kapilara, te je dobra za ishranu obolelih od ateroskleroze.

Plativoo
Priprema

Na umereno zagrejanom ulju prodinstati sitno sečen crni luk, dodati med i pržiti dok luk ne poprimi staklast izgled. Zatim dodati papriku sečenu na kocke i pržiti par minuta, a onda dodati i sitno sečen paradajz i komade hidrirane soje. Sve začiniti dodatkom za jelo i kuvati još 15 minuta. Sipati biljnu pavlaku i još malo prokuvati. Paprikaš servirati uz kuvane rezance i ukrasiti peršunovim listom.
Paprikaš je staro austrougarsko jelo. U mnogim zemljama se pod ovim pojmom podrazumevaju sva jela koja su začinjena paprikom. Soja u ovom slučaju zamenjuje meso. Prilikom pripremanja jela sa paprikom pazite da je ne prekuvate jer će izgubiti svoj specifičan ukus.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 375 g

Energetska vrednost porcije - 650 kcal

Natrijum - 48 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 105 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 187.5 g

Energetska vrednost porcije - 325 kcal

Natrijum - 24 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 52.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g crnog luka
    • 300 g paprike
    • 250 g oljuštenog paradajza
    • 150 g hidriranih komadića soje
    • 150 ml biljne pavlake
    • dodatak jelu
    • 15 g meda
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • peršunov list
    • 400 g širokih rezanaca