Toggle Navigation

 

Medeni i aromatični pileći bataci

Bosiljak, kao i većina začinskog bilja daje jelu karakterističan ukus. Pored toga bosiljak je i odlična zamena za so, zbog čega se osobama sa povišenim krvnim pritiskom preporučuje način ishrane u kojem umesto soli koristimo bosiljak i drugo začinsko bilje, što posredno deluje i na snižavanje visokog pritiska.

Priprema

Sa bataka i karabataka odstraniti kožu, začiniti ih, staviti u posudu, dodati prezlu, indijske orahe, med, kečap i usitnjeni beli luk i đumbir. Dobro promešati i ostaviti da bataci odstoje pola sata. Puter zagrejati u šerpici. Batake poređati u vatrostalnu posudu, preliti rastopljenim puterom i staviti da se peku 35 minuta u zagrejanu rernu na 200*C. U tiganju zagrejati ulje i grilovati šampinjone. Servirati pečene medeno aromatične batake uz grilovane šampinjone. Poslužiti uz raženi hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 610 kcal

Natrijum - 1190 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 115 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 75 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 595 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 57.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 37.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g pilećih bataka i karabataka
    • svež bosiljak
    • dodatak jelu
    • biber
    • 25 g prezle
    • 70 g usitnjenog indijskog oraha
    • 60 g meda
    • 200 ml kečapa
    • đumbir
    • 2 cena belog luka
    • 25 g putera
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 400 g šampinjona
    • 300 g raženog hleba