Toggle Navigation

 

Mesni i povrtni ražnjići

Pečurke ili gljive su fenomenalna hrana, specifičnog ukusa, koja se lako priprema bez obzira na to da li se servira kao prilog ili glavno jelo. Pripadaju grupi niskokaloričnih namirnica, visokih nutritivnih vrednosti. 

Priprema

Pripremiti marinadu u činiji. Meso i slaninu iseći na manje komade i nanizati na žice za ražnjiće i preliti marinadom. Ostaviti da odstoje pola sata. Povrće iseći na kocke i nanizati na žice. Staviti ražnjiće da se griluju na tihoj vatri. Servirati ražnjiće na tacnu uz prilog od povrća. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 800 kcal

Natrijum - 2514 mg

Masti - 56 g

Masti (%) - 62 %

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 131 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Natrijum - 1257 mg

Masti - 28 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 7.5 g

Holesterol - 65.5 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g pilećeg filea
    • 300 g svinjskog buta
    • 200 g dimljene slanine
    • 100 g sitnijih šampinjona
    • 1 glavica crnog luka
    • 1 zelena paprika
    • 1 tikvica
    • 2 paradajza
    • marinada:
    • 100 ml ulja
    • 60 g meda
    • 60 ml soja sosa
    • biber
    • 100 ml kečapa
    • 100 ml soka od pomorandže