Toggle Navigation

 

Mesni rolat sa blitvom i feta sirom

Blitva je član iste porodice kao i spanać pa joj je i kulinarska upotreba slična kao kod ovog, daleko poznatijeg, „rođaka“. Međutim, za razliku od spanaća, kada koristite blitvu, nemojte odbaciti ukusne debele, mesnate peteljke koje su izuzetno ukusne i hranljive. Mogu se pripremiti slično šparglama – povezane u snopove, skuvane i prelivene ukusnim umacima.

Priprema

Prezlu natopiti sa malo vode. Od mesa, prezle, 2 jajeta, belog luka i peršunovog lista napraviti mesnu masu. Preostala jaja, usitnjeni feta sir i naseckanu blitvu pomešati u činiji. Smesu od mesa rastanjiti, staviti preko fil od blitve i fete i urolovati. Rolat staviti u nauljenu tepsiju, premazati žumancetom i peći 30-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200°C. Celer iseći na manje komade, skuvati, procediti, dodati puter i napraviti pire. Servirati mesni rolat sa blitvom i fetom uz pire od celera.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 1153 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 13 g

Holesterol - 409 mg

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 36 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 576.5 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 6.5 g

Holesterol - 204.5 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 7.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Sastojci

    • 600 g mešanog mlevenog mesa
    • 20 g prezli
    • 2 jaja
    • 1 žumance
    • 1 čen belog luka
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • dodatak jelu
    • 150 g barene blitve
    • 150 g feta sira
    • 2 jaja
    • 400 g celera
    • 20 g putera
    • crvena mlevena paprika