Toggle Navigation

 

Mućkalica u pivu

Zahvaljujući kombinaciji supstanci bogatih sumporom, hromom i vitaminom B6, redovna konzumacija luka može sniziti povišeni krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, te na taj način sprečiti razvoj ateroskleroze i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Priprema

Na maslinovom ulju propržiti meso isečeno na kocke, začiniti, dodati iseckan crni i beli luk i dinstati. Papriku, sušenu papričicu i paradajz iseći na manje komade, dodati u meso, začiniti origanom i koprom i sve preliti pivom. Kuvati mućkalicu 20-ak minuta, servirati i poslužiti uz crni hleb.
Pivo se proizvodi više od 8000 godina i s razlogom je našao svoje mesto u kulinarstvu. Pivo odlično razmekša meso, pa se koristi za mariniranje čvrstih i velikih komada mesa, poboljšava ukus jelima od piletine, a ne treba zaboraviti ni njegova svojstva u podizanju testa.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 485 g

Energetska vrednost porcije - 535 kcal

Natrijum - 1015 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 67 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 242.5 g

Energetska vrednost porcije - 267.5 kcal

Natrijum - 507.5 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 33.5 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog mesa (od vrata)
    • 300 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 250 g paradajza
    • 150 g paprike
    • 2 ljute sušene papričice
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 300 ml piva
    • sušeni kopar
    • origano
    • so
    • biber
    • 300 g crnog hleba