Toggle Navigation

 

Musaka od boranije

Najčešći načini termičke obrade boranije su kuvanje, dinstanje i kuvanje na pari. Boranija nastavlja sa kuvanjem čak i kada je izvadite iz ključale vode pa je zbog toga veoma bitno da je izvadite pre nego što je gotova. Ukoliko to ne uradite, stavite je vrlo kratko u hladnu vodu što će zaustaviti proces termičke obrade i na taj način očuvati nutritivnu vrednost.

Priprema

U šerpu sipati malo ulja, staviti polovinu iseckanog crnog luka, beli luk, dodati boraniju, začiniti i dinstati dok se ne skuva. U drugoj šerpi na delu ulja propržiti preostali naseckani crni luk, dodati mešano mleveno meso i začine. Kada je meso gotovo dodati jedno jaje i naseckan peršunov list. U nauljenu tepsiju ređati deo boranije, dinstano meso i preostalu boraniju. Jaja i kiselu pavlaku umutiti, smesom preliti musaku i peći u rerni zagrejanoj na 200*C, 15-ak minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 550 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 1315 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 317 mg

Belančevine - 48 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 275 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 657.5 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 158.5 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g boranije
    • 300 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 600 g mešanog mlevenog mesa
    • 4 jaja
    • 250 g kisele pavlake
    • 3 kašike ulja
    • peršunov list
    • biber
    • so