Toggle Navigation

 

Nikolajevski šaran

šarani su najraširenija porodica slatkovodnih riba. Meso šarana je veoma ukusno i sa nutritivnog stanovišta predstavlja vrlo dobar izbor. Svež šaran u 100 g sadrži oko 18 g belančevina i oko 5 g masti. Od vitamina sadrži vitamine A, E, kao i vitamine B grupe, a od minerala natrijum, kalcijum, gvožđe, kalijum i fosfor.

Priprema

šarana iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i ispeći na delu ulja. Zagrejati ostatak ulja i kratko propržiti čeri paradajz. Na tanjir servirati bareni krompir, posuti ruzmarinom, dodati šnicle šarana i čeri paradajz. Dekorisati kriškama limuna. Glavno jelo servirati toplo.

 

Ruzmarin je vrlo aromatičan začin kojim se začinjava meso i riba a često se stavlja i na kuvan ili pečen krompir. S obzirom na to da ruzmarin sadrži supstance koje stimulišu imunološki sistem, poboljšavaju cirkulaciju i varenje hrane, može se reći da se njegov miris povezuje i sa dobrim zdravljem.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 305 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 165 mg

Belančevine - 48 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 152.5 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 82.5 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg šarana
    • 3 kašike ulja
    • so
    • biber
    • ruzmarin
    • 600 g barenog krompira
    • 200 g čeri paradajza