Toggle Navigation

 

Odresci u umaku od nara

Nar je crveni plod prepun dekoratvno složenih semenki. Za sok od nara se smatra da obiluje antioksidansima, molekulima koji pružaju prirodnu zaštitu od bolesti srca i nekih malignih bolesti.

Priprema

Meso začiniti dodatkom za jelio, sitno isečenim belim lukom i biberom. Vatrostalnu posudu premazati uljem, poređati meso i preliti sokom od nara i vodom. Prekriti folijom i peći u rerni 30 minuta na 200 °C. Po potrebi doliti još vode. Kada meso omekša, izvaditi ga i staviti na oval. Umak od pečenja procediti, dodati u njega sok od limuna, razmućen gustin i kuvati 10 minuta. U gotov umak dodati zrna nara i preliti meso. Odreske servirati uz baren prokelj, klipčiće kukuruza i krišku integralnog hleba.
Prokelj je vrsta kelja koji pripada porodici krucifera, sa glavicama veličine 3-4 cm koje imaju znatno više hranljivih sastojaka u odnosu na najbliže rođake, kupus i kelj. I procenat minerala i vitamina veći je od onog u kupusu. Najbolje je pripremiti ga na najjednostavniji način, kuvanjem na pari ili u vodi.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 1100 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 67 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 550 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 33.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog karea u komadu
    • dodatak jelu
    • 1 cen belog luka
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 100 ml soka od nara
    • 1 kašika gustina
    • 50 ml limunovog soka
    • 100 g očišćenog nara
    • 300 g barenog prokelja
    • 100 g klipčića kukuruza
    • so
    • biber
    • 300 g integralnog hleba