Toggle Navigation

 

Ohridski čomlek

Teletina, u poređenju sa vrstama mesa koje se u našem području najčešće konzumiraju, ima brojne prednosti. Za razliku od govedine, svinjetine i jagnjetine ima znatno nižu energetsku vrednost, a više visokokvalitetnih belančevina uz manje masti.

Plativoo
Priprema

Crni i beli luk iseći krupno, praziluk na kolutiće, a meso na kocke. Na dno nauljenog lonca staviti deo isečenog luka, zatim dodati meso i prekriti preostalim lukom. Dodati so, biber, mlevenu crvenu papriku, dodatak jelu, preliti sirćetom i uz povremeno dodavanje manje količine vode kuvati na laganoj vatri 45 minuta. Na ukrašen tanjir servirati gotovo jelo i poslužiti sa kukuruznim hlebom.
Teletina se ubraja u „mršava“ mesa i zbog toga se u brojnim receptima preporučuje dodavanje različitih masnoća. Za aspekta zdravlja i pravilne ishrane, dobre strane ovog mesa sačuvaćete barenjem, dinstanjem na vodi ili dodavanjem male količine maslinovog ulja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 950 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 160 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 54 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 475 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g teletine od buta
    • 4 cena belog luka
    • 2 glavice crnog luka
    • 1 praziluk
    • so
    • dodatak jelu
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • sirće
    • 400 g kukuruznog hleba