Toggle Navigation

 

Pastrmka sa sosom od badema

Osim belančevina i omega 3-masnih kiselina, pastrmka sadrži i vitamine B kompleksa, kao i dragocene minerale poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, cinka, bakra, fosfora i selena, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma.

Plativoo
Priprema

Testeninu skuvati u ključaloj vodi u kojoj se kuvao spanać (da bi dobila zelenu boju), procediti i prohladiti.

Pastrmke posoliti i peći na zagrejanom ulju sa obe strane oko 10 minuta.

Na delu putera propržiti beli luk, dodati barenu testeninu, začiniti, staviti malo rendane kore od limuna i propržiti 2-3 minuta.

Na preostalom puteru blago propržiti mleveni badem, dodati pavlaku za kuvanje i kuvati dok sos ne proključa.

Servirati testeninu, preko nje staviti pastrmku i preliti sosom od badema.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 950 kcal

Belančevine - 65 g

Belančevine (%) - 25 %

Masti - 49 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 157 mg

Ugljeni hidrati - 89 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Natrijum - 371 mg

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 475 kcal

Belančevine - 32.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Masti - 24.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 7.5 g

Holesterol - 78.5 mg

Ugljeni hidrati - 44.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Natrijum - 185.5 mg

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 pastrmke
    • 1 kašika ulja
    • 25 g putera
    • 120 g badema
    • 250 ml pavlake za kuvanje
    • 400 g barene testenine
    • 2 čena belog luka
    • limun
    • so,
    • biber