Toggle Navigation

 

Pileći riz

Ražani hleb je značajan izvor vlakana u ishrani. Zrno raži je bogato rastvorljivim dijetnim vlaknima koja imaju izuzetno visok kapacitet vezivanja vode i veoma brzo daju osećaj punoće i sitosti, pa ražani hleb može biti od velike koristi onima koji pokušavaju da oslabe.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti naseckan crveni luk, dodati isečenu šargarepu i piletinu. Kratko prodinstati, a zatim dodati kukuruz , grašak, pirinač i iseckan peršunov i celerov list. Začiniti, naliti bujonom, promešati i kuvati 5 minuta. Poklopiti i ostaviti da odstoji kako bi pirinač upio svu tečnost. Servirati jelo na tanjir i poslužiti uz ražani hleb.

Obrok velike energetske vrednosti, sa većom količinom belančevina i biljnog i životinjskog porekla, čime se obezbeđuju sve organizmu neophodne aminokiseline
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 485 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 480 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 73 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 83 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 242.5 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 240 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 36.5 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 41.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike ulja
    • 100 g crvenog luka
    • 100 g šargarepe
    • 150 g kukuruza šećerca
    • 150 g graška
    • 250 g pirinča
    • peršunov list
    • celer list
    • 400 ml bujona
    • biber
    • dodatak jelu
    • 200 g ražanog hleba