Toggle Navigation

 

Piletina

Kajmak predstavlja mlečni proizvod mekane, kremaste konzistencije i blago kiselog ukusa. Dobija se fermentacijom mlečne masti izdvojene tokom kuvanja sirovog kravljeg mleka. Tradicionalno se proizvodi u brdskim predelima Balkana, a naročito u Srbiji i Bosni. Veoma je cenjen, bilo svež ili upotrebljen pri spremanju tradicionalnih jela. Razlikuju se mladi kajmak blažeg, i stari kajmak oštrijeg ukusa i žućkaste boje.

Plativoo
Priprema

Meso izlupati tučkom za meso, začiniti i ispeći na malo zagrejanog ulja. Jaja umutiti u činiji, dodati mleko i kajmak , promešati i ispeći na drugom delu ulja. Na puteru propržiti iseckane bademe, dodati naseckan beli luk, prezlu i uz stalno mešanje dodati cvetove barenog karfiola. Na tanjir servirati kajganu sa kajmakom, preko nje staviti grilovano pileće meso i aromatični karfiol u prezli. Poslužiti toplo.

Karfiol je kupusna biljka male energetske, a izuzetne hranljive vrednosti, koja blagotvorno deluje na zdravlje. U 100 g ima samo oko 25 kcal, ali zato, pravo bogatstvo u mineralima (kalijum, fosfor, magnezijum), vitaminima (vitamin C, folna kiselina) i nerastvorljivim dijetnim vlaknima. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 416 mg

Masti - 34 g

Masti (%) - 57 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 265 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 208 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 28.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 132.5 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 3 jaja
    • 30 g kajmaka
    • 30 ml obranog mleka
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 40 g putera
    • 600 g barenog karfiola
    • 60 g badema
    • 2 cena belog luka
    • 20 g prezle
    • so
    • biber