Toggle Navigation

 

Piletina u kornfleksu

Iako se uglavnom upotrebljava kao začin i dodatak različitim jelima, treba istaći da je senf odličan izvor belančevina i selena. Pored toga senf sadrži i vitamin E, magnezijum, gvožđe i fosfor, i u nešto manjim količinama različite vitamine B kompleksa, vitamin C i kalcijum.

Priprema

Puter otopiti i sjediniti sa senfom. U činiji pomešati izmrvljen kornfleks, prezle i parmezan. Meso blago izlupati, uvaljati u mešavinu senfa, zatim u kornfelks sa prezlama i parmezanom. U vatrostalnu posudu poređati šnicle, ranije obaren krompir i pobiberiti. Zapeći 20-ak minuta u zagrejanoj rerni na 190*C. Servirati na tanjir i poslužiti uz salatu od paradajza.
Senf se sastoji iz mlevenog semena bele i crne slačice oslobođene masnih ulja, sirćeta od estragona, mlevenih karanfilića i soli. Može se dodati i ren ako se želi pikantan i ljut senf. Fermentacijom smeša dobija karakterističnu aromu i ljut ukus. Senf čuvajte na hladnom mestu a nakon otvaranja, poželjno je potrošiti ga što pre, pošto mu ukus vrlo brzo slabi.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 435 kcal

Natrijum - 450 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 91 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 36 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 217.5 kcal

Natrijum - 225 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 45.5 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 20 g putera
    • 30 g senfa
    • 30 g prezle
    • biber
    • 30 g parmezana
    • 30 g kornfleksa
    • 800 g kratko barenog krompira
    • 400 g paradajza