Toggle Navigation

 

Punjene tikvice sa sojinim ljuspicama u sosu od origana

Origano je jedan od osnovnih začina italijanske i grčke kuhinje. Glavni je začin za pice, ali i povrće i meso. Jedan od retkih začina koji je bolji kada je osušen. Pripada grupi jakih začina, pa se preporučuje njegova pažljiva primena.

Priprema

Tikvicama odseći vrhove i izdubiti ih. Na ulje staviti naseckan crni i beli luk, propržiti, dodati sojine ljuspice pelat i začine. Promešati i smesom napuniti tikvice. Poređati tikvice u tepsiju i staviti da se peku u zagrejanu rernu na 200*C, 30-ak minuta. Na mešavini putera i ulja izgrilovati bukovače. Origano kratko sotirati na puteru pa naliti neutralnom pavlakom i kratko prokuvati. Servirati punjene tikvice sa sojinim ljuspicama uz bukovače na tanjir i preliti sosom od origana.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 249 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 124.5 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 4.5 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 okrugle tikvice
    • 2 kašike ulja
    • 100 g crnog luka
    • 1 cen belog luka
    • 200 g hidriranih sojinih ljuspica
    • 300 g paradajz pelata
    • so
    • biber
    • 200 g bukovače
    • 1 kašika ulja
    • 15 g putera
    • origano
    • 200 ml neutralne pavlake za kuvanje