Toggle Navigation

 

„Radan“ bataci

Različite tipove senfa danas možete kupiti u svakoj prodavnici u različitim vrstama ambalaža - od staklenih posudica, preko plastičnih posuda do tuba. Zajedničko im je da se moraju čuvati na hladnom mestu, i da čim se ambalaža senfa otvori, ukus počinje da mu slabi, pa je preporučljivo potrošiti ga što pre.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti batake sa karabatacima, izvaditi ih i začiniti. Na preostalo ulje dodati senf. iseckan beli luk, uliti belo vino, vratiti batake, poklopiti posudu i kuvati 15-ak minuta. Gustin razmutiti sa malo vode, sipati u posudu i kuvati dok se sos ne zgusne. Batake servirati uz ranije obarene njoke i preliti sosom od vina.

 

Vodite računa o unosu energije i masti - uklonite kožicu sa mesa jer je bogata masnoćama i holesterolom. Batak i karabatak se mogu podeliti, zato, veličinu porcije uskladite sa vašim energetskim potrebama!
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 1190 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 126 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 73 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 595 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 63 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 36.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g bataka i karabataka
    • 2 kašike ulja
    • 50 g senfa
    • 150 ml belog vina
    • 4 cena belog luka
    • so
    • biber
    • 20 g gustina
    • 600 g barenih njoka